Algemene tandheelkunde
Algemene tandheelkunde omvat het uitvoeren van de basis tandzorgen. Dit bevat onder andere:
- Het uitvoeren van de jaarlijkse of halfjaarlijkse gebitscontroles
- Het maken van controle RX foto’s om gaatjes of lekkage van vullingen op te sporen
- Het meten van pockets om tandvleesproblemen op te sporen
- Het herstellen van gaatjes en vullingen
- Het reinigen en polijsten van tanden
- Het verwijderen van onherstelbare tanden.
- Het controleren van tandprothesen.
Internationaal tandheelkundig netwerk
Sinds 2001 actief verbonden aan de europese multi-disciplinaire studieclub www.ZahnundMensch.org .
Dit netwerk van universitaire professoren, tandartsen, kaakchirurgen, endodontologen, orthodontisten, parodontologen, implantologen en tandtechniekers is een forum waarbij men innovatieve en praktijkgerichte aspecten binnen de medische wereld bestudeert met de mens/patiënt als centraal aandachtspunt.
Esthetische tandheelkunde
Esthetische tandheelkunde legt zich toe op het mooier maken van uw gebit door:
- Bleaching: een stralend witte lach kan eenvoudig door home bleaching
De tandarts maakt eerst een afdruk van de tanden waaruit een beugel wordt gemaakt. Thuis doe je er de bleekgel in en je draagt de beugel elke dag gedurende 30 min. tot 1 uur. Een gemiddelde behandeling duurt ongeveer 2 weken, de duur van de behandeling is echter afhankelijk van het gewenste resultaat. - Het plaatsen van facings
Dit zijn laagjes van composiet of porselein die op de tand worden gekleefd door de tandarts. Het uiterlijk van de tanden wordt mooier gemaakt door het kiezen van een witte kleur, het eventueel opvullen van spleetjes tussen de tanden of het aanpassen van de vorm van de tanden - Korte en afgesleten tanden kunnen het gevolg zijn van knarsen, overmatig frisdrankgebruik, ofwel een verkeerde beet met overbelasting van tanden en kiezen. Het verloren gegane tandweefsel zal door kronen en/of bruggen vervangen moeten worden, om het weer mooier te maken maar ook om kaakgewrichts-/ hoofdpijnklachten te voorkomen.
Implantologie
Een duurzame oplossing voor het verlies van 1 of meerdere tanden, is het plaatsen van implantaten. Dit zijn schroeven die in het kaakbeen worden gedraaid en waarop ofwel een kroon ofwel een tandprothese kan worden geplaatst.
Implantaten beletten ook dat het kaakbeen als het ware wegsmelt door de druk wat met een uitneembare prothese wel het geval is.
Digitale Tandheelkunde
In onze praktijk zijn we uitgerust met een digitale Conebeam-scan (CBTC). Ter ondersteuning van onze behandelingsdiagnose en behandelingstherapie kunnen we pano’s (OPG) en/of 3D-scans maken.
Om kaakgewrichtsklachten, hoofdpijnklachten en/of knakkende kaakgewrichten te behandelen, kunnen we met behulp van de digitale T-Scan, dit is een digitale beetanalyse scanner, probleempunten in de beet opsporen.
Kleine kaakchirurgie
Het wegnemen van afgebroken tanden.
Het behandelen van wortelpuntonstekingen (apexresectie of apicotomie)
Verwijderen van (gecompliceerde) wijsheidstanden.
Parodontologie
Parodontologie is het deelgebied van de tandheelkunde dat zich bezig houdt met alles wat betreft tandvlees of tandvleesaandoeningen. Het omvat onder andere:
- Het behandelen van ontstoken of wegtrekkend tandvlees.
- Het behandelen van uitgroeiende tanden.
- Het heropbouwen van verloren gegaan tandvlees door tandvleestransplantaties.
- Het reconstrueren van verloren gegaan kaakbot met bottransplantatie of botsubstituten.
- Het wegnemen van te grote lipbandjes.
- Het wegnemen van tandvlees of kaakbot om mooiere tandkronen of bruggen te maken.
Uitneembare prothese
Met prothetische tandheelkunde wordt elke vorm van behandeling bedoeld die het vervangen van verloren gegane tanden nastreeft. Het meest gekende voorbeeld is het vervaardigen van een klassiek uitneembare volledige prothese (in de volksmond: ‘gebit’). Andere voorbeelden zijn:
- Het maken van partiële (gedeeltelijke) kunststoffen protheses.
- Het maken van skelet- of frame protheses. Dit is een prothese met een metalen onderstructuur en op maat gegoten tandklemmen die aan de resterende tanden vasthaken.
- Het maken van gebitsbeschermers voor sporters.
- Dragers van een volledige prothese moeten ook 1x per jaar op controle komen. Kaakbeen resorbeert door de druk van de prothese. Daardoor past de prothese niet meer met drukplaatsen als gevolg, komt ze gemakkelijk los en kunnen ontstekingen ontstaan in de plooien van de mondhoek. Opvullen van de prothese is dan een oplossing.
Vaste prothese
Wanneer één of meerdere tanden sterk aangetast zijn is het mogelijk dat gewone vullingen niet langer volstaan. Dit kan komen door uitgebreide cariës of door een (onge)val. Een kroon of brug is dan een oplossing.
Deze restauraties worden in een tandtechnische labo vervaardigd. Tijdens de eerste afspraak zal de tand “geprepareerd” worden en zullen er afdrukken gemaakt worden. Aan de hand van deze afdrukken kan het labo een restauratie maken. Na deze eerste afspraak ga je met een tijdelijke restauratie naar huis.
Enkele weken later kan de porseleinen restauratie met behulp van een cement op de tand geplaatst worden. Afhankelijk van de hoeveelheid weefselverlies bestaan er verschillende soorten restauraties:
- Indien er veel weefsel verloren is gegaan, wordt er een kapje over de tand geschoven. Dit wordt een kroon genoemd. Dit komt vaak voor na een ontzenuwing. De tand zal terug zijn originele vorm en kleur hebben.
- Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers ,dit zijn de afgeslepen tanden aan weerszijden van de ruimte van de ontbrekende tand. De brug vormt één geheel en wordt op de pijlerelementen vast gecementeerd. De ontbrekende tand wordt vervangen door een zwevend tussendeel.
- Het maken van kronen en/of bruggen is mogelijk op eigen tanden maar ook op tandimplantaten
Endodontologie
Soms is een tand zo zwaar beschadigd dat de zenuw in de tand begint te ontsteken of zelfs afsterft. Dan is een endodontische behandeling (ontzenuwing) noodzakelijk. De zieke zenuw wordt uit de tand gehaald, goed ontsmet en terug opgevuld zodat de tand behouden kan worden.
Een wortelkanaalbehandeling wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. Er wordt een opening gemaakt tot aan de pulpa waarna de wortelkanalen worden gezocht en schoongemaakt met speciale instrumenten. De lengte van de wortels wordt bepaald en een röntgenfoto wordt gemaakt ter controle. Als het kanaal volledig gedesinfecteerd is, wordt er een definitieve vulling aangebracht in de wortelkanalen zodat bacteriën niet meer kunnen binnen dringen in de tand.
Men moet echter wel rekening houden dat er na de behandeling napijn kan voorkomen. Deze houdt soms enkele dagen aan en is met een gewone pijnstiller goed te onderdrukken.
Indien de tandarts de tand volledig infectievrij krijgt, kan de tand tijdens één langere afspraak volledig worden behandeld. Maar vaak is er een tweede afspraak nodig om de infectie volledig onder controle te krijgen. De duur is afhankelijk van het aantal kanalen en van de bereikbaarheid van de kanalen. Een behandeling duurt meestal 30min per kanaal. Een kies heeft meestal 3 kanalen of meer.
Kaakgewricht disfunctie
Het maken van beschermbeugels voor mensen die ’s nachts onbewust op hun tanden klemmen of knarsen. De knarsplaten beschermen de tanden, ontlasten het kaakgewricht en laten de kauwspieren toe om te ontspannen.
Hoofdpijn- en nekklachten
Vaak worden er bij hoofdpijn- en nekklachten allerlei artsen bezocht (huisarts, KNO-arts, kinesist, osteopaat, kaakchirurg) waarbij in veel gevallen blijkt dat de pijnen veroorzaakt worden door de beet en de stand van de tanden en kiezen. Met een klein onderzoek in de mond is dit al snel te achterhalen. Daarna wordt er besproken welke behandelingstherapie voor u het meest geschikt is. Afhankelijk van de ernst kan de therapie 2 tot 8 weken duren om uw klachten te verhelpen. Heeft u vaker dan 2 keer per week hoofdpijn- en/of nekklachten, neem dan contact op.