Afvallen met kauwen

Tegenwoordig eten we teveel gedachteloos en doen tegelijk iets anders, bijv. internetten, krant of emails lezen, TV-kijken, etc. Het is zo’n normaal gedrag geworden dat het je eigenlijk niet meer opvalt. Maar je lichaam betaalt de prijs. Bij gedachteloos (snel) eten, wordt te weinig gekauwd. Hetgeen leidt tot vetopslag, overgewicht en weinig energie. Hoog tijd om langer te kauwen bij elke hap zodat we tevens ook langer genieten van ons eten, en vanzelf de kilootjes kwijtraken.

Door bewuster te gaan eten, kauw je jezelf slank, krijg je meer energie en verminder je stress. Bij slecht gekauwd voedsel en te snel eten, krijgt je lichaam te grote brokken voeding binnen waar het niks mee kan. Je hebt dan last van opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree. Bij fijn gekauwd voedsel krijg je een optimale spijsvertering en een betere vetverbranding. Minder kans op vetrolletjes en een optimaal resultaat van de darmen om de voedingsstoffen uit je eten te halen. Dit leidt weer tot meer energie en minder vermoeidheid. Wist je dat je hersens en je maag ongeveer 20 minuten nodig hebben om een gevoel van verzadiging af te geven? Dus als je in 5 minuten je eten naar binnen werkt, heeft je lichaam dat signaal nog niet kunnen ontvangen. De kans is groot dat je je overeet. Dat merk je een half uur later wel. Je krijgt last van een opgeblazen gevoel en het gevolg is een grotere kans op overgewicht. Hoe vaak moet ik nu kauwen? De aanbeveling van wetenschappers is om een gemiddelde van 40 keer te kauwen op een hap. Dit lijkt heel veel. Om je te helpen in de buurt te komen van 40 keer, geef ik je een tip: zorg voor een relaxte omgeving met weinig afleiding, geen TV, krant of iPad, geen intensief gesprek voeren met je tafelgenoot, neem kleinere porties, zet een aangenaam muziekje op en eventueel kaarsen. Plan je maaltijd op een rustig tijdstip. Boeddhisten raden hun volgelingen aan om te mediteren tijdens de maaltijd. Je zult zien dat het helpt. Bewuster eten wordt tegenwoordig gepropageerd door heel veel dieetgoeroe’s, voedingsdeskundigen en medici. Mede, doordat is bewezen dat de “bierbuik” je leven verkort als gevolg van het sneller krijgen van hart- en vaatziekten. Je haalt het maximale uit je gezonde voeding, als je maximaal erop kauwt. Alleen dan krijg je het positieve effect van de vitamines, mineralen en andere bouwstoffen die opgenomen worden door het lichaam.

Vooral bij de dragers van kunstgebitten of een plaatje, is het raadzaam om bij een prothese van 4 jaar of ouder, de prothese opnieuw te laten controleren op voldoende kauwvermogen. Je ziet vaak ten gevolge van de slijtage van de tanden en kiezen, dat de buik groeit en de lichaamsklachten toenemen. Dit hoeft niet direct te betekenen een nieuwe prothese, vaak met kleine aanpassingen kan het kauwvermogen weer vergroot worden.

© Tandartsenpraktijk Robijns-Geerlings – Privacy