Gezond tandvlees lacht je toe

Gelaatsuitdrukking, ons gebit en bovenal onze glimlach zijn het meest belangrijke esthetische deel van ons lichaam dat de aandacht trekt. Als we praten over esthetische tandheelkunde dan hebben we het niet alleen over de tandenkleur, de stand van de tanden en de tandvorm maar ook het tandvlees en de weke delen rondom ons gebit. De vorm en conditie van het tandvlees kan medebepalend zijn of een glimlach een gezonde uitstraling heeft. Met eenvoudige technieken en behandelingen kunnen we het tandvlees weer de uitstraling geven zodat het in harmonie is met de tanden en de delen daaromheen.

We kunnen een glimlach ontwerpen ofwel verbeteren, waarbij we rekening houden met de gezondheid en de vorm van het tandvlees, tandpositie en de beethoogte, de gezichtsmiddellijn en de verhoudingen van het gelaat. De conditie van het tandvlees kan lijden onder verschillende problemen waarvan de meest voorkomende oorzaak parodontitis is, veroorzaakt door ophopingen en een verzameling van bacteriën, erfelijkheid, slechte mondhygiëne, alcohol en tabak. Als het tandvlees ontstoken raakt, spreken we van gingivitis. Het voorstadium van parodontitis. De symptomen die je dan kunt waarnemen in de mond zijn roodheid en gezwollen tandvlees, snelle neiging tot bloeding. Bij langdurige gingivitis, kan de ontsteking zorgen voor afbraak van het kaakbot, dat tot uiteindelijk gevolg kan leiden, verlies van tanden en kiezen. De tandarts-parodontoloog, specialist op het gebied van tandvlees- en kaakziekten, zal na een nauwkeurig onderzoek een uitgebreide schoonmaakbehandeling starten om het tandvlees en het kaakbot weer stabiel en gezond te maken. In sommige gevallen zijn complexere behandelingen noodzakelijk om een gezonde situatie te krijgen. Tandvleesproblemen kunnen verschillend zijn, pijnloos ofwel gevoelig, irriterend zeurderig, ofwel zelfs een slechte adem veroorzaken. Dus ten eerste dat voorop staat, is ervoor te zorgen dat de patiënt gezond, roze en sterk tandvlees krijgt.

Als we de esthetiek van het tandvlees willen verbeteren ofwel de verhoudingen in de mond willen herstellen (bv. mensen met donkere gaten tussen hun ogenschijnlijk lange tanden) om een mooiere glimlach te creëren, maken we gebruik van plastische microchirurgietechnieken. We kunnen blote wortelhalzen en het tandvleespatroon op een eenvoudige en pijnloze manier corrigeren. Met het toepassen van natuurlijke of synthetische transplantaten corrigeren we met behulp van de microscooptechniek de afwijkingen of het verlies van de ondersteunende delen van de tanden, kiezen en/of implantaten. Het omgekeerde is ook mogelijk, waarbij we teveel tandvlees en kaakbot hebben, de zogenoemde “gummy smile” ofwel de paardenlach. Zie de glimlach van Nicole Kidman, met een correctie van het teveel zichtbare tandvlees zou zij een harmonischere glimlach hebben in relatie tot haar gezicht.

Het spreekt voor zich dat zonder een goede gezondheid en conditie van de mond, het zeer moeilijk is om de gewenste esthetische resultaten te bereiken. Laat u voorlichten wat bij u de mogelijkheden zijn voor een stralende glimlach.

© Tandartsenpraktijk Robijns-Geerlings – Privacy