Handborstel of elektrische borstel

Wat is beter….handborstel of elektrische tandenborstel?

Het aanbod in elektrische tandenborstels en klassieke hand tandenborstels is tegenwoordig enorm. Al die verschillende soorten tandenborstels hebben zo specifiek hun voor- en nadelen. Wat voor iemand de beste tandenborstel is, hangt ook af van persoonlijke voorkeur. Waar moet je dan op letten tijdens je zoektocht naar de voor jou meest geschikte tandenborstel? Helaas zijn in de winkel alle verschillende tandenborstels verpakt in plastic en kun je dit thuis pas uitproberen. Om tot een goede keuze van de voor jou meest geschikte tandenborstel te komen, volgen hier een aantal tips en aandachtspunten.

Als we naar de steel ofwel het handvat van de tandenborstel kijken, komen we de meest exotische vormen en krommingen tegen, zogenaamd ontwikkeld om beter in bepaalde hoekjes te komen. Dit zijn echter maar vier plekken in de mond waar dit van toepassing is, namelijk links en rechts achter de laatste kiezen, respectievelijk boven en onder. Het merendeel van de tandenrij is recht, dus vraagt om een rechte steel. Deze voorheen genoemde plekken achter in de mond, kunnen ook makkelijk bereikt worden met een tandenborstel met rechte steel, door de tandenborstel dwars in de mondhoek te drukken en een horizontale poetsbeweging uit te voeren achter de laatste kiezen. Op deze manier wordt ook het kokhalseffect verminderd.

De haartjes van de tandenborstel moeten een bepaalde stijfheid hebben zodat ze tijdens de poetsbeweging een draaiend en “slaand” effect maken. Op deze manier wordt de tandplak makkelijker verwijderd van het tandoppervlak. Om een optimale reiniging te hebben en zeker geen schurend effect op het tandglazuur, mogen de haartjes niet te zacht en zeker niet te hard zijn. De keuze van medium hardheid en nylon haartjes wordt aanbevolen. Niet de gummi-achtige haartjes.

Hoe vaak horen we niet dat de elektrische tandenborstel een beter resultaat geeft in vergelijking tot een normale handborstel? In de praktijk zien we dat de patiënten die handborstelen in verhouding minder cariës hebben dan de elektrische borstelaars onder ons. Dit komt omdat de elektrische borstelaars minder bewust met het tandenpoetsen bezig zijn, omdat ze denken, die borstel doet zijn werk toch wel. Een bijkomend nadeel van elektrisch poetsen, is het trillen van het apparaat bij gebruik, hetgeen een onaangenaam gevoel geeft in het hoofd. Daardoor gaat men harder drukken om die vibraties weerstand te bieden, met als gevolg, snellere slijtage van het tandglazuur en beschadiging van het tandvlees omdat de borstel harder tegen het tandoppervlak en tandvlees wordt aangedrukt. De elektrische tandenborstel is vroeger ooit uitgevonden voor manueel gehandicapten, om zo toch zelfstandig voor hun mondhygiëne te kunnen zorgen. We worden steeds luier en willen ons van alle gemakken voorzien. Vandaar dat de elektrische tandenborstel zo sterk opkomt. Ik ben zeker geen tegenstander van elektrisch poetsen, integendeel, maar geef dan wel aandacht aan de nadelen die ik genoemd heb. Ik zeg altijd tegen mijn patiënten, smaakt de slagroom lekkerder als hij met de hand is geklopt, of met de elektrische mixer. Ook hier geldt hetzelfde als bij het tandenpoetsen, doe het met beleid en aandacht.

© Tandartsenpraktijk Robijns-Geerlings – Privacy