Mondademhalers

Hoe kan het dat mondademhalers gevoeliger zijn voor infecties dan neusademhalers? Dat mondademhalers juist diegene zijn die vaak een verstopte neus hebben en regelmatig gekweld worden door neus-, oor- of keelontstekingen. Zelfs tandcariës en tandvleesproblemen komen vaker voor bij mondademhalers dan bij neusademhalers. Als bij kinderen niet vroegtijdig de mondademhaling gecorrigeerd wordt, heeft dit invloed op de lichaamsgroei en lichaamsbouw. En een bijkomend probleem is, dat hun partners slechte nachtrust hebben, vanwege hun gesnurk.

Mensen met een mondademhaling kom je vaak tegen in het straatbeeld, ze zijn te herkennen aan de ietwat opgetrokken bovenlip, de onderkaak wat te ontspannen openhangend, en in het merendeel met ontblote en vooruitstaande voortanden. Bekende voorbeelden zijn de Braziliaanse voetballer Ronaldinho. De zware rokers zijn meestal ook mondademhalers maar hoeven niet perse te voldoen aan de beschreven karakteristieke anatomische gelaatsvormen. Wat gebeurt er als je door de mond ademt? Bij het mondademhalen wordt de ingeademde lucht niet meer gereinigd, onvoldoende verwarmd en bevochtigd, waardoor de belasting op de longen groter wordt. Het passeren van deze luchtstroom door de mond, droogt de mondslijmvliezen en het tandvlees uit met als gevolg sneller mondinfecties, tandcariës en voor de omgeving een minder welriekende adem. In een speekselrijke mond zal de tong veel meer bewegen en activeert het reinigend effect van het stromende speeksel om tanden en tandvlees te beschermen. Onze slik- en neusademhalingsbewegingen zorgen voor een optimale afvoer van slijm en dragen zodanig bij voor de reiniging van de neus, keel en oorbuisjes. Bij mondademhalers hoopt het slijm zich juist op, waardoor bacteriegroei kan ontstaan. Vanwege de bacteriën wordt het slijmvlies geïrriteerd en reageert met opzwellen. Deze opzwelling van het slijmvlies veroorzaakt een blokkade van de afvoergangen en bijholten voor het slijm, met als resultaat verkoudheden en bijholteontstekingen. De neusademhalers hebben hun tong altijd achter de voortanden tegen het verhemelte gedrukt. Deze druk heeft een positieve invloed op de groei en ontwikkeling van de bovenkaak zodat de voortanden mooier in de rij komen te staan.

Mondademhalers daarentegen hebben weinig of geen tongdruk, waardoor de bovenkaak zich smaller ontwikkelt en de voortanden scheef groeien vanwege plaatsgebrek. Het smaller ontwikkelen van de bovenkaak heeft zijn effect op de groei van het neustussenschot, dat resulteert in scheefgroei en verminderde doorgankelijkheid. Een bijkomend probleem vanwege deze lage tongdruk, is dat mondademhalers vaak lispelend en slissend spreken. Bij 98% van de schadelijke elementen zoals bacteriën, virussen, stofdeeltjes en kwalijkriekende stoffen (bv. chloor), worden bij neusademhalers beter gefilterd en opgemerkt, hetgeen bijdraagt tot een gezonder welzijn en zelfbescherming. En niet te vergeten dat het eten bij neusademhalers veel beter de reuk- en smaakzintuigen prikkelt. Het behandelen van mondademhalers wordt geadviseerd om één of een combinatie van volgende specialismen te consulteren, zoals een logopedist, KNO-arts, tandarts, orthodontist. Men moet dan denken dat de behandeling kan bestaan uit medicatie, een gebitscorrectie, gewoonteverandering of in sommige gevallen chirurgische correcties. Maar het meest belangrijkste is, zich bewust maken om voldoende de ademhaling door de neus te laten plaatsvinden.

Bij het schrijven van deze column vraag ik me nu af, hoe kan een mondademhaler trompetspelen? Als ik het antwoord heb, laat ik het u weten.

© Tandartsenpraktijk Robijns-Geerlings – Privacy