Slechte adem

Slechte adem is niet aantrekkelijk

Het is ons zeker eens overkomen dat we in gesprek waren met iemand met een zeer onaangename slechte adem. En dan hebben we het niet over de vergankelijke geur van knoflook, maar eentje waarbij we letterlijk een stapje terugzetten om ons neusorgaan niet teveel te teisteren. We spreken dan over halitose. Een verschijnsel waarbij de persoon in kwestie er geen erg in heeft van zijn verspreiding van een slechte adem en de conditie van zijn gebit. Hoe wordt deze geur veroorzaakt en wat er tegen te doen is?

Over het algemeen doet iedereen zijn best om zijn persoonlijke lichaamshygiëne op een aangenaam en geurloos peil te houden. Zo ook de hygiëne van zijn of haar mond. Een slechte adem kan voorkomen ’s morgens na onze nachtrust, ofwel na het eten van bepaalde levensmiddelen zoals knoflook, ui of vis, ofwel vanwege bepaald medicijngebruik, alcoholgebruik of tabakgebruik. Gelukkig zijn deze luchtjes van tijdelijke aard, zeker nadat we onze tanden gepoetst hebben of de reuk camoufleren met muntsmaak houdende producten, zoals kauwgom, pepermuntjes of een mondspoelmiddel. Helaas zullen mensen met halitose weinig baat hebben bij deze hulpmiddeltjes omdat het probleem dieper in de zachte weefsels van de mond geconcentreerd is. Hoe kan deze vaak onaangename slechte adem tot stand komen? Het is bekend dat in onze mond bacteriën aanwezig zijn en in minder schoongemaakte monden aanzienlijk graag in grotere getale kunnen gedijen. Bij schone, goed gepoetste en gepolijste tanden is het lastig voor bacteriën om te overleven, daar ze eenvoudig weggepoetst en weggespoeld kunnen worden. Bij de minder goede poetsers onder ons, worden de tandoppervlakken ruwer en kunnen de bacteriën beter blijven hechten.  Deze ruwheid wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door tandplak, tandsteen of andere concrementen die aan de harde weefsels blijven kleven. Zojuist omschreven oneffenheden zijn zeer geschikt als voedingsbodems voor bacteriën. Het probleem verergert zich dermate zo gauw het verschijnsel van terugtrekkend tandvlees en tandvleesontstekingen ontstaat. De bacteriën kunnen zelfs nog beter gedijen onder het tandvlees, in de zogenaamde pockets. Pockets zijn locaties in de mond daar waar het tandvlees loslaat van het tandworteloppervlak. In deze pockets, zitten de bacteriën die vanwege hun fysiologisch systeem bepaalde producten uitscheiden die juist deze onaangename geur verspreiden tot gevolg van een slechte adem. In de meeste gevallen ervaren we dit als een zware zwavelgeur. Voor een persoon met deze klacht in de mond wordt het nog moeilijker om zijn gebit goed schoon te krijgen. Het is voor hen dus raadzaam om hun tandarts of mondhygiënist te bezoeken zodat zij zorg kunnen dragen voor een grondige professionele mondreiniging. Deze behandeling houdt in dat het storende concrement, zoals tandplak en tandsteen in de diepere locaties onder het tandvlees, verwijderd worden van onze tanden met als resultaat, gladde wortel- en tandoppervlakken die geweldig bijdragen om een goede mondhygiëne te kunnen uitvoeren.

Een slechte adem komt bij 60% van de bevolking voor waarvan 18% de symptomen van halitose heeft. Het hebben van een slechte adem kan beschamend zijn, vraag daarom na aan een vertrouwd iemand of aan uw tandheelkundig team of u tot de 40% behoort.

© Tandartsenpraktijk Robijns-Geerlings – Privacy