Stoppen met roken

Sneller wittere tanden, stop met roken.

Elke dag worden de rokers onder ons aangemoedigd om te stoppen met hun dagelijkse behoefte om te roken. De campagnes via de media hebben tot doel rokers te overtuigen dat roken een gewoonte is die je kunt afleren. Niet alleen cardiologen en longartsen, maar ook tandartsen zien dagelijks in hun praktijk de schadelijke gevolgen van het rookgedrag. De nicotine en de teer van tabakswaren heeft effect op tanden en kiezen, tandvlees en tandplakvorming, op het speeksel, en voor de directe sociale omgeving, mondgeurtjes en lelijk verkleurde tanden.

Al jaren weet men dat roken een grotere kans geeft op hart- en vaatziekten. Veel minder bekend is, de invloed op de mondgezondheid. Rokers hebben sneller tandvleesontstekingen en slechtere wondgenezing dan niet-rokers. Hoe komt dat nou? De nicotine wordt opgenomen in onze bloedbaan. Het effect is, naast stijging van hartslag en bloeddruk, dat de wanden van onze bloedvaten minder doorlaatbaar worden, met als gevolg dat de activiteit van onze afweercellen sterk afneemt en infectierisico toeneemt. Daar rokers gemiddeld meer tandplak en tandsteen hebben, dus meer schadelijke bacteriën in de mond, kan het tandvlees minder beschermd worden tegen deze bacterieaanvallen. De tandvleesontstekingen zijn daarmee ernstiger van aard en voor de tandarts en/of mondhygiënst moeilijker te behandelen. Zo ook na het trekken van een tand of kies, is men gebaad bij een snelle wondgenezing. Als de doorbloeding rondom de wond verstoord is, wordt het sluiten van de wond vertraagd, de kans op meer napijn vergroot, en in ergere gevallen, een verdere infectie van de wond die moeilijker te behandelen is. Het speeksel heeft een smerende, een reinigende en een afwerende functie. Bij rokers is de speekselproduktie vaak aanzienlijk verstoord en verminderd. De agressieve bacteriën gedijen dan beter in de mondflora, en hun afscheidingsstoffen beïnvloeden wederom negatief de wondgenezing, aantasting aan de tanden en andere infecties. Tegenwoordig worden er steeds meer implantaten (kunstwortels) in de kaak geplaatst, met wat ik al eerder aanhaalde, zal het duidelijk zijn dat het succespercentage alleen maar stijgt als het kaakbot, het tandvlees en het implantaat goed met elkaar kunnen vergroeien in een infectievrije omgeving. Niets is zo fijn als je tanden fris en glad aanvoelen. De teer en de nicotine in de rook blijven gemakkelijk hechten aan tanden en kiezen, hetgeen ons gebit een donkere verkleuring geeft. En niet te vergeten dat de witte kunststofvullingen extra sneller verkleuren bij rokers dan bij niet-rokers. Een onoverkoombaar feit dat hiermee samengaat, is een bepaald onaantrekkelijke mondgeur die verspreid wordt in je directe sociale omgeving. Na een intensieve professionele gebitsreiniging zullen tanden en mondweefsels er schoner en frisser uitzien, rekening houdend dat het glazuur na lange blootstelling aan roken toch een bepaalde gelere en donkere waas zal uitstralen. Als laatste wil ik de combinatie van roken en alcohol zeker niet onbeschreven laten. Het meer dan gemiddeld drinken van alcohol vertraagt evenals nicotine de wondgenezing, en de combinatie van beiden brengt een groter risico op het ontstaan van afwijkingen aan de weefsels in de mond. Met name, bepaalde vormen van mondkanker kunnen zelfs tot vier keer toe zich sneller ontwikkelen.

Ik wens alle stoppers met roken veel doorzettingsvermogen, en diegene die nog aan stoppen denken, hoop ik dat ze er wat van op hebben gestoken.

© Tandartsenpraktijk Robijns-Geerlings – Privacy